Blogberichten

Klik op foto om bericht te lezen!

Langs de brandtrap naar mijn vader

Gelokt met een nieuw appartement kwamen mijn ouders in 1963 voor werk in Culemborg terecht. Een jaar later werd ik geboren. De nieuwe wijk aan de rand van het stadje was een heerlijke plek om op te groeien. De buurt wemelde van de jonge speelkameraadjes met wie ik voetbalde en de weilanden tegenover ons huis…

Tussenstop

Tussenstop Op de terugweg van vakantie reden we er langs. Het dorp waar ik tussen mijn 9e en 16e levensjaar heb gewoond. De laatste keer dat ik er ben geweest was bij een reünie begin jaren 90. Ik houd eigenlijk niet zo van teruggaan naar het verleden. Maar aangezien de elektrische auto opgeladen moest worden…

Maskerade

Terwijl in Nederland nog volop de discussie woedt over het verplicht dragen van een mondkapje, is het in Frankrijk inmiddels de normaalste zaak. Of je nou over straat loopt, een supermarkt, restaurant of hotellobby binnenstapt het mondkapje is alom aanwezig. Sinds een tijdje vraag ik mij af hoe het komt dat het verzet tegen het…

Reflectie

Eenvoudige producten als wc-papier, conserven, desinfectiemiddel, mondkapjes, haarverf zijn voor mij ware iconen geworden. Ik zal die producten altijd blijven associëren met de lockdown van de afgelopen drie maanden. Na het hamsteren kwam de bezinning en werd er gelezen. De boekhandels deden goede zaken. De Pest van Camus of Decamarone van Boccaccio stonden bovenaan de…

Stay@Home

‘Gezondheid boven alles’, zei Rutte. Vreemd om deze woorden uit de mond van een liberaal te horen. Jarenlang stond de economie in ons land op de eerste plaats. Maar ‘The times they are a-changin’ en dus ook de mening van meneer de president. Het virus raakt ons allemaal, direct of indirect. Daarom blijft mijn gezin…

Aan de grond

Een ding is zeker, de natuur is erop vooruit gegaan. Beelden van over de hele wereld spreken voor zich; van de heldere Himalaya-toppen tot het schone water in Venetië. Het drastisch stilvallen van de economie heeft het milieu een handje geholpen. ‘We kunnen Nederland radicaal duurzamer maken’, schrijven 170 Nederlandse wetenschappers in een manifest. Zij…

Niemand/No One

De motor van Nederland is tot stilstand gekomen. Dat is goed te zien aan de rust op Schiphol Plaza. Normaliter rijden bussen en taxi’ s af en aan en zie je reizigers naar hun bestemming haasten. Maar nu even niet. Terwijl de avond valt, spelen de elementen een hoofdrol. Licht en lucht zorgen voor een…

Support

De Italianen zijn ermee begonnen. Vanaf balkons werd er geklapt, gezongen en gemusiceerd om het zorgpersoneel te bedanken. Andere getroffen landen volgden dit voorbeeld. Ook Nederland, weliswaar niet zo swingend, maar vanuit een goed hart. Dit hart staat voor solidariteit in deze crisis. Je ziet het symbool op spandoeken en op t-shirts voor de ramen.…

Sci Fi

De film Vanilla Sky opent met een scene van een autorit door de lege straten van New York. Tom Cruise lijkt de enige levende ziel in deze miljoenenstad te zijn. Op de achtergrond klinkt de muziek van Radiohead. Times Square is helemaal uitgestorven. Hier klopt iets niet… Unheimisch Dit unheimische gevoel overviel mij ook toen…

Distantie

We leven met ‘zeventien miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde’. Het liedje van jaren geleden is opnieuw te horen in een commercial. Waarschijnlijk om het gevoel van saamhorigheid te benadrukken. Die solidariteit is hard nodig, want Nederlanders ‘schrijf je niet de wetten voor’. Dat laatste bleek op 21 maart toen veel dagjesmensen eropuit…

Headville

Is er een plek waar de jeugd terecht kan nu de scholen hun deuren hebben gesloten en er een samenscholingsverbod is? Volgens minister Grapperhaus moeten kinderen gewoon buiten kunnen spelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar ligt de leeftijdsgrens? Terwijl handhavers drukke locaties afsluiten, wordt er bij ‘Headville Sk8park’ een oogje dichtgeknepen. Sterker…

It’s Oh So Quiet

Het straatbeeld van de hoofdstad is sinds een paar weken drastisch veranderd. Je ziet alleen nog lege pleinen en straten, met hier en daar een voorbijganger. Een verademing voor de meeste bewoners, die eindelijk hun stad weer ‘terug’ hebben. Een surrealistische sfeer, zo ongebruikelijk stil is het in het centrum. “Je zou bijna weer terugverlangen…